Miten koronavirus vaikuttaa ensi kesän melontaretkiin ja kalustovuokraukseen?

Ei hätäillä ja panikoida, mutta otetaan viruksen leviämisen estäminen huomioon toiminnassamme.  Luonnosta kannattaa nauttia entistäkin enemmän näinä aikoina ja kerätä luontoliikunnasta syntyviä terveyshyötyjä.  Ilma ja vesi ovat Etelä-Konnevedellä erittäin puhtaita ja vesillä liikkujia on suhteellisen vähän.  Tutkimusten mukaan jo lyhytkin luonnossa liikkuminen synnyttää monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia. 

Jos olet jo varannut tai suunnittelet kalustovuokrausta, retkelle tai melontakurssille osallistumista niin otathan kuitenkin seuraavat seikat huomioon:

Hallitus totesi tiedotustilaisuudessaan 16.3. että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön. Rajoitus koskee vain julkisia kokoontumisia. Ulkona tapahtuvien alle 10 hlö ohjelmapalveluiden käyttö eivät ole julkisia kokoontumisia. Linjaus on tällä hetkellä voimassa 13.5.2020 asti. 

Kalustovuokraus ja opastetut retket alle 10 hengen pienryhmille aloitetaan 15.5.2020.  Koronatilanteen takia emme järjestä yli 10 hengen tapahtumia toistaiseksi.

Kaikkia koskevat ohjeet:

 • Ethän osallistu retkelle sairaana tai jos sinulla on koronavirukseen liittyviä oireita!
 • Ota yhteyttä jos sairastut ennen sovittua retkeä tai kalustovuokrausta niin sovitaan sen siirtämisestä myöhempään ajankohtaan tai perumisesta ja takaisinmaksusta.  Koronasta johtuvissa peruutuksissa palautamme maksetut maksut vähennettynä 10 e toimistokuluilla.
 • Tehostamme hygieniaa.  Huoltokäyntien yhteydessä puhdistamme melavajan pinnat, melat, melontaliivit ja aukkopeitteet

Retket ja melontakurssit:

 • Desinfioimme melojen varret aina ennen melontaretkien alkua.
 • Jokainen osallistuja saa alussa omat varusteensa, joita hän käyttää koko toiminnan ajan – emme vaihda varusteita asiakkaiden kesken toiminnan aikana. 
 • Lähtöpaikalla ja oppaalla mukana on käsidesiä – suosittelemme että jokainen desinfioi kätensä ennen retken alkua ja ennen ruokailua.
 • Suosittelemme käsineiden käyttöä melonnan aikana.  Oppaalla on lisäksi mukanaan kertakäyttökäsineitä ruokailua varten.
 • Emme kättele ja noudatamme riittävää turvaväliä – järvellä siihen onkin hyvä mahdollisuus. 
 • Tartuntavaaran minimoimiseksi kajakkikaksikoihin ja kanootteihin voi osallistua vain samaan talouteen kuuluvia ihmisiä.

Kalustovuokraus:

 • Desinfioimme melojen ja airojen varret aina huoltokäyntien yhteydessä. Lisäksi toivomme, että vuokraajat pyyhkivät melojen otepinnat ennen kuin ottavat käyttöön. 
 • Melavajassa on ohjeet, desinfiointiainetta ja pyyhkeitä asiakkaiden käyttöön. 

Linkkejä koskien koronavirusta:

Hallituksen tiedote 16.03.2020 tiedote Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen THL ajantasaista tietoa koronaviruksesta

Olen vuokrannut kaluston etukäteen, mutta säätiedotus lupaa kovaa tuulta tai jatkuvaa rankkasadetta?

Ei huolta. Sääturvan ansiosta voit vaihtaa vuokrauksen ajankohdan ilman lisäkustannuksia. Lue lisää: Sääturva.

Haluaisin lähteä melomaan aikaisemmin tai palata myöhemmin, mutta nettikaupassa vuokraus alkaa aina klo 12 ja päättyy klo 11.30?

Nettikaupassa varaukset tehdään aina vuorokauden jaksoissa, varausjakso alkaa klo 12.00 ja päättyy seuraavana päivänä klo 11.30. Jos haluat lähteä aikaisemmin tai palata myöhemmin niin aina kannattaa soittaa minulle, puh 040 5535975. Jos kaluston varaustilanne sallii, niin voin muuttaa käsin varauksen alku-tai loppuaikaa.

Valitsenko kajakin vai kanootin?

Kanootti eli avokanootti tai inkkari. Rakkalla lapsella on monta nimeä!
Kanootissa on yhtenäinen iso avotila, jossa melojat istuvat penkeillä ja melovat yksilapaisella melalla.
Hyvä puolia ovat reilut pakkaustilat ja iso kantavuus, kyytiinmenon helppous vaikka olisi hiukan kankampijalkainenkin ja istutuminen penkillä ylempänä kuin kajakissa, mikä saattaa sopia paremmin jos on ongelmia selän tai jalkojen kanssa. Kanoottiin voit myös ottaa mukaan vaikka koiran tai henkilön, joka ei melo ollenkaan.
Heikkouksia ovat hitaus, vaikeus hallita voimakkaassa tuulessa ja tavaroiden kastuminen kaatuessa tai sateessa.
Kajakki on kannellinen ja istuinaukollinen, ja siinä istutaan kuppimallisella istumella vesirajan tuntumassa. Sitä melotaan käyttäen kaksilapaista kajakkimelaa. Istuinaukko on suljettavissa aukkopeitteellä, jonka tehtävänä on estää roiskeveden tulo kajakkiin ja täten lisätä turvallisuutta. Kajakissa tavarat pakataan keulassa ja perässä sijaitseviin luukuilla suljettaviin pakkaustiloihin.
Hyviä puolia ovat nopeus, melomisen keveys ja varsinkin tuntuma siitä, että ollaan todella lähellä vettä. Tavarat ovat myös suojassa sateelta luukkujen alla. (eivät kastu sateessa ja karkaa kaaduttaessa). Kajakki on myös turvallinen tuulessa (aukkopeite ja luukut estävät roiskeveden pääsyn kajakkiin sisälle),
Heikkoja puolia: istuma-aukkoon meno ja istuminen jalat samassa tasossa kuin takamus saattaa olla haastavaa jos jalkojen tai selän kanssa on ongelmia. Tavaroiden pakkaaminen vaatii harkintaa ja esim. teltan joutuukin usein pakkaamaan osissa.

Lisää hyödyllistä melontatietoja löydät vaikka tästä linkistä, joka vie Welhonpesän ohjesivulle.

Miten valitsen minulle sopivan kajakin?

Kaikki kajakkiyksikkömme ovat Perceptionin valmistamia tukevia, mutta nopeita Essence kajakkiyksiköitä. Ainoa ero niiden välillä on melojan kokosuositus.
Essence 16 kajakki soveltuu pienille ja keskikokoisille melojille. Jos melojan paino tavaroineen on alle 60 kg, niin lisäpainot helpottavat kajakin hallintaa tuulisella säällä. Essence 16:sta kantavuus on reilut 100 kg, mutta pitkäjalkaisella yli 180 cm pitkällä melojalla saattaa loppua jalkatilan pituus kesken ja heille suosittelemme kookkaampaa Essence 17 kajakkia.
Essence 17 kajakki soveltuu keskikokoisille tai kookkaille melojille. Jos melojan paino tavaroineen jää alle 80 kg, niin suosittelemme käyttämään lisäpainoja, jotta kajakki on helpommin hallittavissa tuulisella säällä. Essence 17 on myös hyvä valita, pidemmille retkille, koska sen pakkaustilat ovat suuremmat kuin hiukan pienemmässä Essence 16 mallissa.
Star Duo kajakkikaksikko soveletuu pienille ja keskikokoisille melojille. Pitkäjalkaisella yli 180 cm pitkällä melojalla jalkatukien säätövara saattaa loppua kesken . Jos melojien kokoero on suuri, niin kevyempi meloja kannattaa sijoittaa keulapaikalle. Kajakkikaksikko on myös hyvä valinta lasten kanssa melovalle, jolloin lapsi meloo keulapaikalta tai silloin jos toinen meloja on kokemattomapi.

Miten valitsen minulle sopivan kanootin?

Kaikki kanoottimme ovat rungoltan samanlaisia tukevia ja luotettavia Winkkari 175 kanootteja, ainoa ero niiden välillä on penkkien lukumäärä. Kolme ja nelipaikkaisia kanootteja pystyy myös melomaan kahdestaan. Pienehkö lapsi voi tarvittaessa istua kaksipaikkaisessa kanootissa penkkien välissä tynnyrin tai repun päällä.

Miten saan kajakin kulkemaan suoraan myös tuulessa?

Kajakeissa on rakenteellinen ominaisuus, että ne pyrkivät kääntymään tuulta kohden. Se johtuu siitä, että kajakin keula on veden alla kapeampi kuin perä. Keula muodostaa kölin, joka ”tarttuu” tiukemmin veteen kuin litteä ja kantava perä. Sivutuulessa keula pysyy paikoillaan ja tuuli siirtää perää sivuttain, jolloin perä pyrkii liukumaan poispäin tuulesta ja keula kääntyy tuulta kohden.
Kajakkiyksiköissä on säätöevä, jonka korkeutta säädellään vasemmalla puolella olevalla liukusäätimellä. Jos kajakki pyrkii kääntymään tuulta kohden, niin laske evää alemmaksi. Jos kajakki kääntyy tuulesta poispäin niin nosta evää ylemmäksi. Evän vaikutusta kannattaa kokeilla eri korkeuksilla ja hakea sopiva evän korkeus.
Säätöevän vaikutus perustuu siihen, että se muodostaa kajakin perään kölin,joka estää perää liukumasta sivuttain tuulessa.
Kajakkikaksikoissa on peräsin, jota takameloja ohjaa varpaillaan ja sillä saadaan sama vaikutus kuin säätöevällä. Lisäksi se helpottaa pitkän kaksikon ohjailua tyynelläkin säällä.

Miten käytän kajakkikaksikon peräsintä?

Kaksikkokajakissa on takana peräsin, joka auttaa menemään suoraan tuulessa ja helpottaa kajakin ohjaamista. Sitä voi myös meloa ilman peräsimen käyttöä.
Peräsin nostetaan ylös ja lasketaan veteen vasemmalla puolella olevasta narusta, jonka säädintä puristetaan ja siirretään eteen tai taaksipäin.
Peräsin on aina nostettava ylös rantautuessa tai matalaan veteen saapuessa!
Takameloja käyttää peräsintä varpaillaan. Jalkatuen yläpuolella on toinen erillinen ohjauspoljin, jota painamalla peräsin kääntyy. Vasemmalla kääntyessä painetaan vasemman jalan varpailla jalkatuen yläpuolella olevaa säädintä ja oikealle kääntyessä vastaavasti oikean jalan varpailla. Sen takia takameloja käyttää notkeapohjaisia kenkiä tai meloo paljasjaloin.

Miten säädän peräsimen minulle sopivaksi?

Takamelojan jalkatuista lähtee ohjausnarut taaksepäin peräsimen molemmille puolille. Ennen vesille menoa säädä jalkatuet oikealle etäisyydelle. Jalkatukien etäisyys muuttaa myös ohjausnarujen pituutta ja sen takia myös ohjauspolkimien asentoa. Jos jalkatuen yläpuolella oleva ohjauspoljin on liian lähellä sinua (nilkka joutuu liian jyrkkään kulmaan) niin pidennä naruja ja jos se on liian kaukana (et yletä varpailla painamaan ohjauspoljinta) niin lyhennä naruja. Säädä molempia naruja, jotta peräsin on keskellä kun ohjaupolkimet ovat samassa asennossa.
Ohjausnarua säädetään avaamalla kajakin perässä, peräsimen luona oleva solmu ja solmimalla se uudelleen oikeaan pituuteen.
Säätö on helpointa tehdä kajakin ollessa maalla ja takamelojan istuessa paikallaan jalat jalkatuilla, jolloin toinen henkilä säätää narujen pituudet peräsimen vierestä.

Miten saan kanootin kulkemaan suoraan myös tuulessa?

Vastatuuleen melottaessa siirretään painoa eteen, myötätuulen melottaessa taakse. Painosiirron voi tehdä joko siirtämällä tavaroita tai melojia kanootin pituussuunnassa.
Sivutuuleen melottaessa kanootti pyrkii kääntämään joko tuulta kohden tai siitä poispäin ja sitä hallitaan siirtämällä painopistettä kanootin pituussuunnassa:
Kanootin kääntyminen tuulta kohden johtuu siitä, että keula ”tarttuu” tiukemmin veteen kuin perä ja perä liukuu sivuttain tuulessa. Kanootti menee suorempaan, kun siirrät painopistettä perään päin, jolloin perä uppoaa syvemmälle ja keula nousee.
Kanootin kääntyminen tuulesta poispäin johtuu siitä, että perä ”tarttuu” tiukemmin# veteen kuin keula ja keula liukuu sivuttain tuulessa. Kanootti menee suorempaan, kun siirrät painopistettä keulaan päin.

Mukaan lähtee pienikokoinen lapsi

Yli 40 kg painoiset lapset, jotka osaavat uida voivat käyttää normaalia läppäliiviä joita on melavajassa.
Alle 40 kg painaville lapsille on muutamia lasten melontaliivejä ja pelastusliivejä – soita etukäteen ja varmista että ne ovat vapaana.
Kaksikkokajakin keulapaikalla pärjää kouluikäinen lapsi, sitä nuorempien kanssa suosittelen vuokraamaan kanootin tai soutuveneen.

Haluaisin ottaa koiran mukaan vesille

Jos haluat ottaa koiran mukaan, niin suosittelen vuokraamaan kanootin tai soutuveneen ja ottamaan koiralle omat kelluntaliivit mukaan. Kalajaretkeilyllä ei ole vuokrattavana koirien kelluntaliivejä.

Haluaisin vesille, mutta en osaa uida

Kajakkeja ja kanootteja ei saa turvallisuussyistä vuokrata uimataidottomille henkilöille. Heille suosittelen soutuveneen vuokraamista ja pelastusliivin käyttöä. Melavajassa on muutamia aikuisten ja lasten pelastusliivejä – soita etukäteen ja varmista että en ovat vapaana.

Voinko meloa missä vain kansallispuiston alueella ja voinko rantautua kaikkialle?

Vesialueet eivät kuulu Etelä-Konneveden kansallispuistoon ja niillä voi liikkua vapaasti Jokamiehenoikeuksien nojalla. Kansallispuiston sisällä on kuitenkin kesämökkejä ja kohteliaisiin tapoihin kuuluu kuitenkin että meloja tai soutaja ei mene liian lähelle toisten saunarantoja. Yleensä suositellaan että meloja ei mene 30 m lähemmäksi laitureita.
Kansallispuistoon kuulumattomilla alueilla voit rantautua siellä missä ei ole kesämökkejä tai taloja lähellä.
Kansallispuiston sisällä voit rantautua kaikkialla muualla, paitsi pienillä luodoilla ja saarilla 15.04. – 31.07. välisenä aikana. Lue lisää: Ohjeet ja säännöt Etelä-Konnevesi
Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että käytät rakennettuja taukopaikkoja, näin vältämme luonnon kulumista ja aiheutamme puiston eläimistölle mahdollisimman vähän haittaa.